Częste podjadanie i miłość do niezdrowych przekąsek kończy się stałym przybywaniem zbędnych kilogramów i niesie negatywny wpływ na nasze zdrowie. Stajemy się ociężałe i rozleniwione, mając siłę tylko na otwarcie kolejnej paczki chipsów i oglądanie serialu. Zdrowa dieta nie wymaga jednak całkowitej rezygnacji z podjadania, które tak kochamy; wystarczy podmienić produkty pełne złych tłuszczy, węglowodanów czy cukrów prostych na te o zdecydowanie lepszym składzie.
Chipsy i frytki w zdrowszym wydaniu
Frytki z majonezem to sałatka ziemniaczana, a chipsy – pieczone warzywo. Ile razy powtarzałaś w myślach ten żart, zajadając go kolejną porcją? Aby nie skończył się zwiększonym obwodem ciała i znużeniem, warto spojrzeć na ulubioną przekąskę pod nieco innym kątem. To przecież nie ziemniaki są ich złym obliczem; problem leży w zawartości niezdrowych tłuszczy, węglowodanów i soli. Średniej wielkości paczka chipsów to chwila przyjemności, kosztująca nas około 600 kcal, 30 g tłuszczu i 50 g węglowodanów! Znacznie zdrowszą alternatywą jest ich domowa wersja – z ziemniaków, buraków czy nawet jarmużu. Samodzielne skrojenie ziemniaków na chipsy czy frytki i ich upieczenie bez dodatku (lub z minimalnym dodatkiem oliwy) zajmuje chwilę, a robi ogromną różnicę. Sól wystarczy zastąpić na niewielki dodatek soli himalajskiej, bogatej w wartościowe składniki odżywcze.
Zdrowsze alternatywy cukru
Domowe ciasta, babeczki i ciasteczka, kawa, herbata czy naleśniki bez cukru – to nie brzmi kusząco, prawda? Kochając wszystko to, co słodkie, nie trzeba całkowicie rezygnować z ulubionego smaku. Wystarczy jednak zerwać z białym cukrem i zastosować jego znacznie zdrowsze, mniej kaloryczne alternatywy:
- Ksylitol – cukier brzozowy o niższym indeksie glikemicznym od białego (wskazany przy cukrzycy i insuliooporności), bogaty w żelazo, magnez i potas. W 100 g ma 240 kcal, a cukier – 387 kcal.
- Stewia – naturalny słodzik pozyskiwany z liści stewii. Jest nawet 200 razy słodsza od cukru, przy czym nie niesie za sobą żadnych kalorii!
- Erytrytol – wygląda jak cukier, ale jest nieco mniej słodszy. Zawiera za to znacznie mniej kcal; to zaledwie 20 na 100 g. Co więcej, jego indeks glikemiczny wynosi 0!
Zamienniki słodzonych soków
Wydaje się, że codzienne picie soków jest zdrowym nawykiem. Teoretycznie tak, jednak w praktyce napoje dostępne w sklepach są najczęściej dosładzane ogromnymi ilościami białego cukru. Nie oznacza to, że z soków trzeba rezygnować, warto jednak zdecydować się na ich samodzielne przygotowywanie. Domowe smoothies czy soki świeżo wyciskane nie będą przepełnione niezdrowymi składnikami, a ich przygotowanie trwa kilka minut.
Zdrowe odżywianie to przede wszystkim zmiana podejścia do jedzenia. Warto przyswoić sobie nawyk zerkania na tabele wartości odżywczych wskazane na opakowaniach gotowych produktów – szybko zauważymy, jak wiele pustych kalorii potrafi ukrywać się w małym batoniku.