Dobroczynne właściwości spiruliny – dlaczego warto wprowadzić ją do swojej diety?

Właściwości spiruliny

Spirulina to nazwa alg o mikroskopijnej wielkości, wykazująca bardzo pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Jej zastosowanie jest wszechstronne; bogate wartości odżywcze spiruliny niosą pozytywny wpływ zarówno dla pracy naszego organizmu, jak i wyglądu zewnętrznego. Została dopisana do grupy najcenniejszych naturalnych produktów zwanych superfood. Wyjaśniamy, jakie korzyści niesie spożywanie tej wyjątkowej algi.

Spirulina – w jakiej formie występuje?

Spirulina hodowana jest w wodach morskich i słodkich i to między innymi właśnie jej miejsce wzrostu wpływa na bogactwo mineralne tej algi. Wyglądem przypomina mikroskopijną spiralę, jednak kupić możemy ją w zmienionej formie; ciemnozielonych tabletek lub proszku o tej samej barwie. Oba rodzaje spiruliny spożywczej zawierają 100% alg bez żadnych dodatkowych składników takich jak otoczka żelatynowa czy laktoza, dlatego jest odpowiednia dla wegetarian i wegan.

Jak działa spirulina?

Algi spirulina to przede wszystkim cenne źródło białka; stanowi ono aż 55-70% suchej masy. Są również bogate w wapń, żelazo, beta-karoten, wit. E, C i wszystkie z grupy B, potas, selen, chrom, mangan, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, kwas linolowy i alfa-linolenowy oraz EPA i DHA. Mnogość wartości odżywczych wzmacnia organizm, przyspiesza procesy trawienne i metabolizm, zmniejsza apetyt oraz działa oczyszczająco, dzięki czemu jest doskonałym wsparciem podczas odchudzania. Dodatkowo wspomaga układ odpornościowy, zmniejszając ryzyko występowania chorób oraz obniża poziom cukru we krwi. Nie mniej istotny jest wpływ na urodę; spirulina może spowalniać proces starzenia, poprawiając jakość skóry, włosów czy paznokci.

W jaki sposób przyjmować spirulinę?

Dawkowanie alg powinno odbywać się zgodnie z zaleceniami producenta; najczęściej to 3-6 tabletek dziennie. W przypadku wersji dostępnej w proszku to zazwyczaj jedna łyżeczka dziennie. Sproszkowana forma spiruliny przynosi wiele możliwości związanych ze sposobem dołączania jej do diety; nieprzyjemny, intensywny morski zapach i smak sprawia, że nie każdy będzie w stanie połknąć pigułki czy wypić proszek rozpuszczony w wodzie. Doskonałą metodą na przyjmowanie alg jest więc dodawanie ich do posiłków; koktajli, owsianek, ciasta na naleśniki czy sałatek, gdzie doskonale się rozpuszczą i nadadzą wyjątkowej, intensywnie zielonej barwy. Co więcej, ze spiruliny możemy przygotowywać także maseczki na skórę oraz włosy i dosypywać ją do kąpieli; znacznie oczyszcza cerę i chroni ją przed promieniami UV, dodatkowo poprawiając jej jędrność oraz koloryt.

Dodaj komentarz