Region Emilia Romagna słynie nie tylko z produkcji serów parmigiano reggiano, szynki parmeńskiej i octu balsamicznego, ale także oliwy – w Brisighella na południe od Faenzy znajduje się przepiękny obszar z obfitymi w gaje oliwne wzgórzami. XIV-wieczny zamek, magiczne brukowane uliczki czy schodki wykute w skale przenoszą odwiedzających w dawne czasy, a spokój tego miejsca, bogaty wybór lokalnych specjałów i win oraz przepiękne widoki czynią je idealnym wyborem na włoskie wakacje. Szczególnie wyjątkowym okresem w całym regionie Emilia Romagna i Brisighella jest listopad – jest to idealny czas na spróbowanie i zakup wyjątkowej oliwy produkowanej w tym regionie.
Kraina oliwą płynąca – „płynne złoto” Brisighella
24 listopada w Brisighella odbędzie się wyjątkowe wydarzenie dla wszystkich miłośników oliwy – Sagra ulivo e oilio. Co roku uczestnicy świętują rafinowanie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Brisighella i Brisighello (nagrodzone etykietą PDO) oraz Nobil Drupa. Podczas festiwalu zwiedzający mogą poznać muzyczną tradycję miasteczka, odwiedzić stoiska i targowiska, na których sprzedawane są tradycyjne włoskie produkty, a przede wszystkim spróbować cennych olei prosto od producentów.
Oliwne atrakcje
Brisighella, znana jako centrum średniowieczne, ma do zaoferowania m.in. muzeum na świeżym powietrzu, poświęcone oliwie Brisighella (ChNP). Muzeum zbudowane na wzgórzach wokół wsi Brisighella, zostało utworzone w celu promowania odwiecznego dziedzictwa uprawy oliwek. Okres od listopada do grudnia, kiedy to odbywają się zbiory oliwek oraz produkcja oliwy, to doskonała okazja, aby bezpośrednio poznać drzewa oliwne, których w regionie jest aż ponad dziewięćdziesiąt tysięcy. Zwiedzanie muzeum odbywa się w całości na świeżym powietrzu. Trasa obejmuje siedem przystanków wraz z panelami informacyjnymi, a także „casotti” czyli małe chatki, które były i są używane przez plantatorów oliwek. Zwiedzający mogą w ten sposób zwiedzić oryginalne olejarnie, a także z bliska zaobserwować produkcję oleju DOP.
Szlakiem gajów oliwnych
Ścieżka tematyczna startująca z historycznego centrum w Brisighella poświęcona wielowiekowym drzewom oliwnym prowadzi przez średniowieczną twierdzę La Rocca Manfrediana, Kościół Santa Maria w Rontana oraz Kościół parafialny San Giovanni w Ottavo. Następnie uczestnicy przechodzą przez Via Valloni, kolebkę wielowiekowych drzewek oliwnych Brisighelli i podziwiają grzbiet Vena del Gesso. Tutaj zdecydowanie można poczuć nienaruszoną atmosferę średniowiecznej wioski i prawdziwy klimat Włoch.
Listopad miesiącem kulinarnych wydarzeń
Listopad, poza Festiwalem Drzew oliwnych i oliwy z oliwek w Brisighelli, ma do zaoferowania szereg innych kulinarnych wydarzeń w regionie. W ostatnim tygodniu listopada w Talamello (okolice Rimini) odbędzie się Sagra Del Formaggio Di Fossa, czyli targi spożywcze sera oraz innych regionalnych produktów. W tym samym czasie miasto Cesenatico zaprasza na Il Pesce Fa Festa – Festiwal Ryb. Do miasta przyjeżdżają turyści z kraju i ze świata, aby rozkoszować się smakami tego miejsca. Program festiwalu obejmuje wystawę targową z 80 straganami ustawionymi w porcie oraz stacje degustacyjne w centrum miasta z pieczonymi i grillowanymi rybami. Warte uwagi są również Targi Białych Trufli „Tartufesta”, które co roku goszczą tłumy odwiedzających. Małe wioski na wzgórzach otaczających Bolonię w październiku i listopadzie ożywią się z powodu niedzielnych targów na ulicach i placach. Będzie można zakupić liczne truflowe przysmaki i inne lokalne produkty, takie jak grzyby i kasztany.