Podroby – dlaczego warto je spożywać?

podroby w kuchni

Podroby nie cieszą się ogromną popularnością. Są to jadalne narządy wewnętrzne zwierząt, które jednak charakteryzują się dużą dostępnością czy też niską ceną, a także tym, że z ich pomocą można przygotować naprawdę ciekawe dania, czy też różne wędliny, Dlaczego warto spożywać i gdzie można je kupić?

Gdzie kupimy podroby?

Tak w zasadzie podroby w Łodzi kupimy w praktycznie każdym sklepie mięsnym, czy też sklepie, który posiada własną ladę ze świeżym mięsem i wędlinami. Są one dość powszechne, a także co bardzo ważne dość tanie, dzięki czemu mogą one stać się naprawdę wartościowym składnikiem diety dla osób, które próbują zaoszczędzić na jedzeniu.

Nie trzeba jednak kupować nieprzetworzonych podrobów. Dostępne są również wyroby tradycyjne w Łodzi, które z nich powstają. Są one dość różnorodne i na przykład świetnie sprawdzają się jako dodatek do kanapek, czy też na grilla. Do przetworzonych podrobów zaliczamy bowiem takie wyroby jak kaszanka, czy też pasztetowa bądź salceson.

Dlaczego warto spożywać podroby?

Podroby to dość niedoceniona część zwierząt. Posiadają jednak wiele zalet i nie bez powodu są one ważną częścią różnych kuchni takich jak kuchnia francuska, włoska, niemiecka czy też Polska. Przede wszystkim są one bogate w składniki odżywcze. Zawierają wiele białka, czy też składników mineralnych oraz witamin. Najlepsze pod tym względem są takie podroby jak wątróbka, ozory, serca, płuca, nerki czy też móżdżki.

Zaledwie 100 gram wątróbki wołowej potrafi pokryć zapotrzebowanie dzienne na witaminę A czy też witaminę B12, a ponadto podroby zawierają wiele fosforu, miedzi, cynku i żelaza. Nie można jednak z nimi przesadzać, gdyż zawierają także niezdrowy cholesterol i nasycone kwasy tłuszczowe. Przy odpowiednim przyrządzeniu są w stanie pomóc w spełnieniu zapotrzebowania na białko, witaminy, składniki mineralne, a także po prostu dobrze nasycić. Ważne jest jednak, by podroby były świeże. Należy przyrządzić je jak najszybciej po zakupie.

Dodaj komentarz