Wielu Polaków nie wyobraża sobie potraw bez majonezu. Ten jest naprawdę popularnym dodatkiem, który znacznie poprawia ich smak, lecz z racji na swoją zawartość nie mogą go spożywać weganie, czy też osoby uczulone na laktozę. Dla nich powstał majonez bez jajek i mleka. W jakich potrawach będzie on dobrze smakować i czym on dokładnie jest?
Czym jest majonez bez jajek i mleka?
Produkt, taki jak majonez bez jajek i mleka to dostosowana do wegan oraz osób uczulonych na laktozę wersja zwykłego majonezu. Została ona przygotowana tak, by jej smak był jak najbardziej zbliżony do smaku prawdziwego majonezu, lecz jednocześnie, by ten majonez posiadał znacznie zdrowszy i lepszy skład o zwykłego majonezu, do którego używa się jajek.
Z tego powodu majonez bez jajek i mleka to majonez niskotłuszczowy, który jest przez to mniej kaloryczny. Powstaje on w 100% ze składników roślinnych o bardzo wysokiej jakości, dzięki czemu taki majonez gwarantuje świetny smak i może być używany na przykład na diecie. Ponadto jest to produkt Polski tworzony przez polską firmę.
Do jakich potraw pasuje majonez bez jajek i mleka?
Jedna z najczęstszych obaw miłosników majonezu to smak majonezu bez jajek i mleka. Na szczęście taki majonez smakuje praktycznie tak samo dobrze jak prawdziwy majonez, dzięki czemu można go bez problemu używać w dokładnie taki sam sposób, jako składnik różnych sosów i potraw. Używać go można więc na przykład w sałatkach, czy też na kanapkach jako zamiennik dla masła, które jest bardzo tłuste.
Gdzie szukać majonezu bez jajek i mleka?
Obecnie majonez bez jajek i mleka to produkt, na który wzrasta zapotrzebowanie, więc dostępny jest w wielu popularnych sklepach. Mowa tu na przykład o hipermarketach marki Carrefour oraz Auchan. Spotkamy go również w niektórych sklepach Spar i Leclerc, czy też w wielu sklepach internetowych, które specjalizują się w oferowaniu produktów w pełni wegańskich czy też roślinnych, dzięki którym można zrezygnować z mięsa i produktów roślinnych.